Українською In English

Останні події в центрі

Тег: «ІТФ»




2011
Вересень
27

Вступний семінар з астрофізики: «Темна матерія»

В четвер, 29 вересня 2011 року, о 14.10 в ауд. 423 фізичного факультету (у ВІРГО-класі) відбудеться перший семінар з нового циклу студентських семінарів ВІРГО, які покриватимуть різні напрямки астрофізики.

Тема вступного семінару: «Темна матерія»

Доповідач — д-р Денис Малишев, відділ астрофізики та елементарних частинок Інституту теоретичної фізики ім. М.М.Боголюбова, отримав наукову ступінь в 2011 році в Інституті передових досліджень м.Дубліна (Ірландія) під керівництвом проф. Фелікса Агароняна.

Запрошуються всі бажаючі!



2011
Вересень
21

Останні досягнення у розв'язку спектральної задачі AdS/CFT (Дмитро Волін)

Міжвіддільский  семінар з квантової теорії поля
відбудеться у вівторок 27 вересня   о 14-00 в ауд.  322

Останні досягнення у розв'язку спектральної задачі AdS/CFT

Дмитро Волін
(Pennsylvania State University, ІТФ НАНУ)

N=4 суперсиметрична теорія Янга-Мілса у т’Хофтівській планарній границі є чи не єдиною калібрувальною теорією в чотирьох вимірах в якій можливо точно знайти вирази для багатьох кореляторів при довільному значенні константи зв'язку. Ця теорія має конформну симетрію і однією з головних задач в її дослідженні є вивчення аномальних розмірностей локальних операторів (в масивних теоріях найближчим аналогом аномальних розмірностей є маси частинок). Протягом останніх 10 років проблема знаходження аномальних розмірностей (спектральна проблема) активно досліджувалася за допомогою методів квантових інтегровних систем та AdS/CFT відповідності. В доповіді будуть розглянуті основні етапи цього періоду дослідження та останні досягнення, що впритул наближають нас до повного розв'язку спектральної проблеми.



2011
Вересень
12

Звіт з презентації наукових напрямків центру

В понеділок, 12 вересня, о 14.10 в ауд. 200 фізичного факультету відбулася презентація наукових напрямків нашого Центру. Презентація була розрахована насамперед на студентів 1 курсу фізичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.

Фото

Інші фото тут.

Презентації та доповідачі



2011
Вересень
11

Презентація наукових напрямків Науково-освітнього Центру ІТФ

До уваги студентів 1-­3 курсів!

У понеділок 12 вересня о 14.10 в 200 аудиторії фізичного факультету відбудеться презентація наукових напрямків Науково-освітнього Центру Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова:

  • Астрофізики високих енергій та космології
  • Математичної фізики
  • Фізики високих енергій
  • Фізики елементарних частинок
  • Фізики конденсованого середовища

Запрошуються усі бажаючі!

Для студентів 1 курсу явка обов'язкова.



2011
Серпень
12

Сюжет про ІТФ на Першому національному

Сторінка на сайті Першого Національного

Українські вчені та їх розробки користуються популярністю в усьому світі

 

Реклама як рушій науки. На Заході певні, що без доброго піару світ не дізнався б багато видатних імен. Іноземні держави, наукові установи і меценати вкладають чималі кошти у просування досліджень на світовій арені. В Україні - навпаки. Максимум, на який розраховують талановиті науковці - державна премія, яку дають лише раз у житті. При цьому дослідженнями українських вчених користуються в усьому світі. Про це - Ігор Меделян.

Після цих кадрів про них заговорили навіть далекі від науки люди. Андрій Гейм і Костянтин Новосьолов отримали Нобелівську премію за експерименти з дослідження графена - найміцнішого матеріалу у світі завтовшки в один атом вуглецю.

Поза променями слави залишилася інша пара науковців, дослідження яких використали у роботі майбутні володарі "нобелівки".

Сергій Шарапов, провідний науковий співробітник Інституту теоретичної фізики ім. М. Боголюбова:

- Для теоретика - это наверное самое большое счастье, когда начинаешь переписываться с экспериментатором по электронной почте и выясняется, что уравнение, которое ты записал в своей работе вдруг описывает кусочек того, что он видит в своей лаборатории.

В оцінці свого скромного доробку українські теоретики одностайно. Кажуть: лише раніше інших передбачили властивості диво-матеріалу.

Валерій Гусинін, завідувач відділу Інституту теоретичної фізики ім. Боголюбова:

- Теоретики делают это параллельно. И у нас были пересечения. Потому что теоретики из Испании сделали аналогичный расчет. Но несколько позже, как оказалось. Это значит, что данный вопрос, тематика - где-то висело в воздухе. Поэтому не один так другой обязательно это бы сделал.

Ось плоди спільної роботи фізиків - і теоретиків, і експериментаторів. Надтонкий цифровий годинник легко перетворюється на комп'ютер чи телефон - в майбутньому ці речі робитимуть саме з графена. Реклами нанотехнологій - чимало. Над новітніми розробками українські науковці працюють по всьому світу, каже Ігор Лук’янчук.

Він сам давно живе у Франції. Певен: для міжнародного визнання самого розуму замало. В сучасному світі інтелект - теж товар, який потребує просування на ринку.

Ігор Лук'янчук, доктор фізико-математичних наук, професор, університет Пікадіі (Франція):

- Нету чистой науки. Наука связана с индустрией, а индустрия связана з бизнесом. Недостаточно сделать открытие. Законы рекламы и законы шоу-бизнеса, так же, как произошло раньше с другими видами искусств - они тоже вошли в науку.

Нині ж імена прогресивних українських науковців здебільшого відомі лише у вузьких колах. Вчені кажуть: дослідження часто використовують за кордоном. Тому нині вже зі школи деякі майбутні світила привчаються не світити свої здобутки, бо ідеї не куплять, а вкрадуть.

Оксен Лісовий, директор Малої академії наук України:

- Пропаганда науки української за кордоном повинна супроводжуватися звичайно захистом тих здобутків, які є. Бо тут дуже багато винаходів, які потребують захисту авторського права. І часто їх не показують, тому що вони достатньо прості, щоб їх скопіювати.

Директор Малої академії наук мріє про те, щоб наукова зміна - вихованці академії - могли також презентувати свої розробки на міжнародному рівні. Була б воля держави, або меценатів. Поки ж свої здобутки вони показують переважно на ось таких виставках. Залишаючись для світу в тіні, як і більшість досвідчених науковців.

Донині формально в Україні немає жодного Нобелівського лауреата. Хоча цю нагороду українці за походженням майже у всіх номінаціях отримували шість разів.

Автор: Ігор Меделян. Оператори: Олексій Трушин, Вадим Тимофеєв. Перший Національний



2011
Липень
02

Літня школа-практика

Науково-навчальний центр
ІТФ ім. Н.Н.Боголюбова НАН України

Кафедра квантової теорії поля
Фізичний факультет КНУ імені Тараса Шевченко

Літня школа-практика
з додаткових глав механіки та
теорії поля  для студентів 1, 2  курсів

4-9 липня,  Київ, ІТФ НАН України, ауд. 322

Програма:

(https://docs.google.com/leaf?id=1YbI_6hxwXoEfAFBPxR9waVmUXKouQfXMq5YKWPg-0GwBPpAMijNXdVEsvTEc&hl=en_US)

10-30 — 14-00 Гамільтонова механіка систем з в’язями.
М.В.Евтихиев, П.А.Кравчук, М.А.Мельников, А.И.Соболев
(Cанкт-Петербургский политехнический университет)
15-00 — 18-00 Елементарний вступ в конформну теорію поля.
П. Гавриленко (Киевский национальный университет)


2011
Квітень
13

Фізика ДНК

Доповідач: Перепелиця Сергій Миколайович
науковий співробітник Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України, кандидат фіз.-мат. наук.


Тема семінару: Фізика ДНК: фундаментальні проблеми та застосування

Організатори: Науково-освітній центр Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова, Київський природничо-науковий ліцей №145 за підтримки відділення фізики і астрономії НАН України.


Семінар відбудеться о 9:25, у середу, 16 березня, тривалість 45 хвилин, аудиторія №37.



2010
Листопад
01

Оптичні дослідження

Відомості про семінар:
Доповідач: Васнецов Михайло Вікторович
Провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України доктор фіз.-мат. наук.
Тема семінару: Оптичні дослідження в Інституті фізики НАН України
Організатори: Науково-освітній центр Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова, Київський природничо-науковий ліцей №145 за проханням відділення фізики і астрономії НАН України.
Семінар відбудеться о 12:30, 8 листопада у приміщенні ліцею №145, тривалість 45 хвилин, аудиторія №44



2010
Вересень
01

День відкритих дверей VIRGO

Інститут теоретичної фізики (BITP), фізичний факультет Київського національного університету та VIRGO проведе День відкритих дверей Науково-освітній центр (SEC).


Захід відбудеться у четвер, 2 вересня, о 14:30 у кімнаті 2009 фізичного факультету.
В ході заходу необхідно розглянути основні наукові напрями діяльності SEC:
- Астрофізика і космологія;
- Математична фізика;
- Фізика конденсованого стану;
- Фізика раннього Всесвіту.



2010
Січень
12

Акустика: шлях до наносвіту

Доповідач: Главін Борис Анатолійович старший науковий співробітник Інституту фізики напiвпровiдникiв ім. В.Є.Лашкарьова НАН України, кандидат фіз.-мат. наук.
Тема семінару: Акустика: шлях до наносвіту
Організатори: Науково-освітній центр Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова, Київський природничо-науковий ліцей №145 за проханням відділення фізики і астрономії НАН України.
Семінар відбудеться о 12:30, у четвер, 2 грудня, тривалість 45 хвилин, аудиторія №37 Київського природничо-наукового ліцею №145.