Українською In English

Останні події в центрі

Тег: «ЦЕРН»




2011
Грудень
13

Останні досягнення у пошуку бозона Хіггса в ЦЕРН

Сьогодні о 15-00 в ЦЕРН розпочалася доповідь представників експериментів ATLAS та CMS, які презентуватимуть останні досягнення у пошуку бозона Хіггса. Результати базуються на аналізі значно більшої кількості даних, ніж під час літніх конференцій. Це свідчить про значний прогрес, але досі є недостатнім для підтвердження існування, або не-існування частинки.

Представники експериментів також відповідатимуть на питання преси. 

Прес-реліз ЦЕРН | ATLASCMS

На даний момент бозон Хіггса презентується на рівні масси-енергії 125 ГеВ. Протягом тижня поширювалися чутки, що були зроблені спостереження з 2,5 до 3,5 сигма достовірності (96% до 99,9%). Проте, для оголошення відкриття має бути досягнутий рівень 5 сигма. Можливо, більш важливим є те, що обидва детектори зареєстрували бозон Хіггса: детектор CMS з 2,5 сигма та ATLAS з 3,5 сигма. Завдяки відповідності спостережень, «ми все більше наближаємось до роз‘вязки в перші місяці наступного року» — сказав Oliver Buchmeuller, старший член команди детектора CMS.

Якзо маса бозона Хіггса складатиме саме 125 ГеВ, це буде найбільш цікавим фактом. Як відомо, бозон Хіггса є важливим в тому, що він прогнозується стандартною моделлю елементарних частинок. Якщо буде доведено, що його не існує, деякі положення стандартної моделі виявляться неправильними (зокрема, механізм отримання масси векторними бозонами). Саме тому знаходження бозону буде великим полегшенням. Проте саме при 125 ГеВ бозон Хіггса може мати специфічні фізичні властивості, що означатиме необхідність переписати деякі фізичні книжки — але не настільки багато, щоб цілком збити науковців.

Проте, сьогоднішня доповідь також може бути оголошенням відсутності бозона Хіггса з точністю до 3,5 сигма, що з точки зору фізики може бути навіть цікавішим.

Деякі статті в мережі: